Panele w kuchni – choć brzmi to dla wielu osób specyficznie, okazuje się coraz chętniej stosowanym rozwiązaniem w polskich domach. Powód? Szybkość montażu, łatwość pielęgnacji, efektowność wnętrza.
Podłogi laminowane na dobre przyjęły się w salonach czy sypialniach, ale jako podłoże w kuchniach budzą – niepotrzebne – wątpliwości. Tymczasem coraz szersza dostępność ich kolorów, możliwość tworzenia ciekawych aranżacji i znakomite technologie stosowane przez producentów powodują, że panele świetnie sprawdzą się również w tych pomieszczeniach.
Kuchnia to miejsce niewątpliwie specyficzne. Wymaga podłoża o szczególnej trwałości, a na dodatek nieprzeciętnie wytrzymałego na czynniki zewnętrzne. To nie tylko potencjalne zabrudzenia, ale również podwyższona wilgotność i niemałe różnice temperatur. Żadne pomieszczenie w domu nie jest narażone na podobne zestawienie przeróżnych czynników wpływających na podłogę. Czy w takich warunkach panele w kuchni będą korzystnym rozwiązaniem? Tak – warunek to jednak odpowiedni wybór podłogi. Na co zwrócić uwagę kupując panele do kuchni?
Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym… wyjątkowo sporo się chodzi. Choć zabrzmi to jak banał, łatwo o tym zapomnieć. Rzadko które pomieszczenie jest wykorzystywane aż tak intensywnie.
W przeciwieństwie do salonu czy sypialni, nie spędza się w niej czasu odpoczywając. To częste kroki, przesuwanie chociażby toreb z zakupami.
Panele do kuchni powinny mieć podwyższoną klasę ścieralności, dzięki czemu właściciele zyskają pewność lepszej trwałości produktów. Wartość ścieralności przekłada się na wytrzymałość i odporność górnej powierzchni podłoża – tej, która jest szczególnie narażona na ewentualne uszkodzenia.
Choć producenci zakładają, że do kuchni można wybierać już panele o klasie AC4 (zdarzają się również opinie, iż wystarczającym standardem bywa AC3), idealnym rozwiązaniem będzie jeszcze wyższa – AC5. Kupując panele podłogowe, warto zwrócić na to uwagę lub poprosić o szczegóły profesjonalnych doradców handlowych.
To kolejny z parametrów, które są nadzwyczaj istotne dla oszacowania trwałości oraz wytrzymałości paneli podłogowych. Klasa użyteczności wyrażona jest cyframi. Pierwsza odpowiada za typ pomieszczenia, do którego są przeznaczone panele podłogowe.
Druga z cyfr odpowiada intensywności użytkowania podłogi.
Wybierając panele do kuchni należy zwrócić uwagę na rdzeń. Powinien być wykonany z płyty HDF o specjalnym stopniu zaimpregnowania. Im lepsze zabezpieczenie centrum paneli oraz ich krawędzi – tym większe prawdopodobieństwo, że będą cieszyły nas w kuchni przez lata. Odporność na wodę i impregnacja preparatem lub woskiem zagwarantuje ich odporność na wilgoć, której w kuchni uniknąć będzie trudno.
Niemniej istotna jest też m.in. antypoślizgowość paneli oraz inne czynniki techniczne wpływające na ich funkcjonalność w kuchni.
Popularność paneli laminowanych w kuchniach wynika przede wszystkim z ceny. Dobrej jakości podłogę można – dzięki promocjom – często kupić bardzo korzystnie. Łatwość montażu oraz szeroka gama kolorów, wzornictwa oraz dekorów pozwala idealnie dobrać panele do własnych potrzeb.
Mając w kuchni panele, stosunkowo łatwo zadbać o jej czystość. Nie wymagają szczególnego oczyszczania. Wystarczy przetarcie ciepłą wodą wraz z odpowiednimi środkami chemicznymi przeznaczonymi do tego typu podłogi.
Oprócz walorów typowo wizualnych, warto zwrócić uwagę na kwestię komfortu. Panele podłogowe w kuchni to ciepło. A szczególnie zimą bywa to zaletą nie do pogardzenia.
Toruń, Bydgoszcz, Gdynia, Inowrocław, Płock, Słupsk, Brodnica, Kalisz - tu w salonach sprzedaży Abler panele podłogowe zawsze w atrakcyjnych cenach. Zapewniamy nie tylko szeroki wybór kolekcji, ale również usługi powiązane - transport oraz montaż podłóg. Skontaktuj się z naszymi przedstawicielstwami terenowymi - zadzwoń lub skorzystaj z formularza kontaktowego.